Oslo Sporveier nr 312

(ex KSS)

Hovedside

Oversikt

Byggeår

Ca 1918

Fabrikant

KSS

Lengde

5,30 m

Bredde

2,10 m

Akselavstand

1,98 m

Egenvekt

?

Sitteplasser

-

Ståplasser

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette er en ambulerende smie, laget på Grønntrikkens verksted omkring 1918, og opprinnelig unummerert. På denne tiden ble det laget flere skinnegående arbeidsredskaper, nå som behovet for større vedlikehold av sporet meldte seg.

 

I den ene enden er det en nå dessverre delvis opprustet esse der kullet ble lagt oppi og holdt glødende. Over er det avtrekk for å samle røyk og varme. Ved siden av er det en nedfellbar ambolt. I motsatt ende er det en stor søyleboremaskin, som kan svinges ut og bore vertikalt på skinnen. Trolig har man også hatt en overføring for horisontal boring. Boret ble via reimer drevet av en 600-volts elektromotor, som dessverre ikke lenger er komplett, ankeret (den roterende kjernen) mangler. Strøm til motoren fikk man ved å hekte en stang opp i kjøreledningen, og den kunne reguleres av en kontroller inni skapet. Motoren drev også bl.a slipesteinen som vi finner midt på den ene siden.

 

Det er ikke kjent når smien sist var i bruk. Trolig hadde den stått i noen år da den i januar 1971 ble overlatt til LTF.

 

Oversikt over vognens historie

Tidsepoke

Eier

Internnr

Farge

Merknad

Ca 1918-1924

Kristiania Sporveisselskab

-

Grå

 

1924-?

Oslo Sporveier

312

Grå

 

?-1971

Oslo Sporveier

312

Gul

 

1971-

LTF

312

Gul

Bevart